Dammende veteranen laten hersenen draaien

Dammen is in ons land dan wel een kleine sport maar het belang van de beoefening hiervan mag niet worden onderschat. “Zeker als je wat ouder wordt is de relatie tussen gezondheid en je hersenen draaiende houden zo essentieel”. Karin Schrederhof vond de 84 deelnemers aan het Nederlands damkampioenschap voor veteranen dan ook goed bezig. Zelf kan de Delftse sportwethouder ook aan de slag want ze kreeg van toernooidirecteur Jan Kok een magnetisch damspel met spelregels nadat ze de opening had verricht. Dat deed ze door in het Grotius College de eerste zet te spelen op het bord van titelverdediger Daaf Kasse. De Middelburgse meester had voor de fotoshoot schooldirecteur Harm Lelieveld als gelegenheidsopponent.


Na het officiële gedeelte lieten de veteranen, uit alle delen van ons land, hun hersenen draaien, al was het niet bij iedereen op volle toeren. Zo vergaloppeerde de schakende dammer Piet Hofstee zich al na zestien zetten waardoor Boike Mathoera na een half uur spelen de eerste winnaar werd. Vitalia Doumesh deed er tegen herintreder Gert Stiekema wat langer over maar kon daarna in alle rust haar verjaardag vieren.

Van de favorieten was Peter van der Stap het eerste uit. Henk Meester was al in het defensief gedrukt toen hem een blundertje ontsnapte. Titelverdediger Daaf Kasse stond wel beter tegen Jacques Brouns, die in een lastige maar nog wel hanteerbare stelling een niet al te moeilijke combinatie over het hoofd zag. Jeroen Kos profiteerde bekwaam van een te drieste voorpost van Radjen Kalloe die zijn kerkhof-schijf zag opgesoupeerd.

Anton Schotanus sneed als een mes door de boter door de defensie van Bas Baksoellah maar Anton Kosior kwam er bij Bonne Douma niet door. In een zeer onderhoudende partij had de Hofstad-speler zelfs het beste van het spel en dwong hij zijn sterker geachte tegenstander tot het nemen van een remisecombinatie.

Stunt van de dag
Voor de stunt van de dag tekende Leo Peters. De debuterende Gramsbergenaar speelde gedwongen een zeer riskante zet waar Waldo Aliar verkeerd op reageerde. De voormalige NK-finalist en kampioen van Suriname kreeg vervolgens in het eindspel geen kans meer op een punt. Na afloop besloot Aliar zich om gezondheidsredenen terug te trekken.

Ook Dirk van Schaik verdient een pluim. ‘Ouwe Dirk’ brak keer op keer de aanvalsgolven van Andrew Tjon A Ong af en maakte ook in het eindspel geen fout. Waardoor de kersverse Europese veteranenkampioen in een puntendeling moest berusten.

Het laatste compliment is voor Harry Zandvliet in de eerste ronde de zoveelste horzel in de pels van de favorieten. Frank Teer verbrak met voordeel de hekstelling en leek regelrecht op de winst af te koersen. Zandvliet bleek echter aalglad en glibberde niet te stuiten naar de remise. Hij scoorde, evenals als Bonne Douma, een mooie blauwe vermelding.

De kampioenen van 2023 hadden nog een aandenken te goed.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...