Marjan Staal-van den Beukel 38 jaar weggeweest

‘Meer lol dan punten’
Het opvallendste verschil met veertig jaar geleden vindt Marjan Staal-van den Beukel (61) tijdens het NK veteranen in het Delftse Grotius College ‘het enorme niveauverschil’. “Ik damde de afgelopen twee jaar met Fleur Kruysmulder, Lisa Scholten en de zusjes Gabbert. Man, ik werd compleet van het bord gespeeld”, constateerde de vrouw die in 1984 het dambord naar de zolder verhuisde.

Ze stopte toen op haar hoogtepunt. “Ik wist me te plaatsen voor het Nederlandse vrouwenkampioenschap. Daar was ik heel trots op. Ik had toen wel een bepaald talent. Ik weet nog dat Leun Otten eerste werd en Karen van Lith derde. Zelf eindigde ik samen met Barbara Graas en Iepie Poepjes als vijfde”.

Ze belandde in Amsterdam via het schooldammen bij de jeugdclub van DDV Diemen o.l.v. Bert Roest maar in 1984 stopte ze ermee. “Ik had het druk zat met andere dingen. Zoals: getrouwd met André, studie lerarenopleiding Frans voltooid, twee kinderen gekregen en verhuisd naar Bussum. Overdag werkzaam op het bijlesinstituut De Studiekring en ‘s avonds bijles Frans geven. Doe ik trouwens nog twee avonden in de week”.

DroomDamsters
Aan dammen dacht ze pas weer in de Covid-periode toen ze noodgedwongen hele dagen moest thuis zitten. “Ik vond toen op zolder nog een damboekje voor beginners. En daarna ging er op de computer een hele damwereld voor me open. Ik kwam de website van de DroomDamsters tegen waar ik vrijwel meteen lid van werd. Dankzij hen is het te danken dat ik hier nu in Delft zit te dammen. Ik heb ook in Lunteren en Hoogeveen aan een toernooi van de DroomDamsters meegedaan”.

Ook belandde ze min of meer bij toeval op de site van Andrew Tjon A Ong wat er toe leidde dat ze nu zijn trainingen volgt, vertelt Marjan Staal-van den Beukel die onafhankelijk lid is van de KNDB. “Ik ben nog aan het nadenken of ik weer in een club wil gaan spelen en zo ja welke”.

Ze heeft wel de reistijd vanuit Bussum via het ov onderschat. Na twee ochtenden al om half zeven de deur te zijn uit gegaan heeft ze nu met André een hotelletje genomen. Wat zich meteen uitbetaalde met een overwinning op Piet Hofstee. “Een mooie partij, daar gaat het om, al heb ik meer lol dan punten. Maar hoe dan ook: dammen houd je wel ongelofelijk scherp”.

Spice Girls
Op de derde speeldag was de hoog geklasseerde Paul van der Lem na Waldo Aliar de tweede speler die om gezondheidsredenen moest moeten afhaken. Aan de andere kant ook stilletjes gejuich bij de “Spice Girls” nadat Gerda van der Meijden Leo van Gelder had verslagen. Het Scheveningse trio zit nu allemaal in de punten want zus Joke van der Meijden en Nel Lindhout waren al van de nul af. Het drietal, dat ook in het bezit is van het arbitersdiploma, is een groot liefhebber van de damsport en loopt al jaren het ene toernooi na het andere af. Zonder al te veel succes maar dat is ook niet de doelstelling. Nel Lindhout: “Het gaat ons in de eerste plaats om de
gezelligheid en om alle bekenden weer te ontmoeten’.

Bij de favorieten gaat het wel degelijk om de punten zoals ook Rob Clerc constateerde. Voor de veelvoudige oud-vice-wereldkampioen was het een weerzien met letterlijk en figuurlijk oude bekenden. “Het kwam er maar niet van maar nu kan ik even gezellig bijpraten met mensen die ik al tijden niet heb gezien”.

Na vijf van de acht ronden leiden zes spelers de dans. Edwin de Jager handhaafde zich bovenin bovenin met probleemloze remises tegen medekoplopers Jeroen Kos en Radjinder Jharap die Frans van Eenennaam oprolde na aan schijfverlies te zijn ontsnapt. Kos kwam boven drijven dankzij een forcing tegen Juan Camelia. Nummer vier Frank Teer, een van de zes oud-kampioenen in Delft, nam na een combinatieve remise met Arie de Bruijn met een enigszins verborgen manoeuvre de Franse Nederlander Raphaël Martens te grazen.

Remisestand
Theo van den Hoek won van Harry Zandvliet die niet in de gaten had dat hij vrijwel de hele partij een schijf achterstond en kreeg de felicitaties van Rob Lutje Schipholt in een remisestand. De zesde koploper werd Anton Schotanus met overwinningen op Joop Burgerhout en Harry Clasquin die in een moeilijk klassiekje het spoor bijster raakte.

Op één punt volgen o.a. Daaf Kasse en Andrew Tjon A Ong. Titelverdediger Kasse remiseerde met de verrassende Rob Lutje Schipholt en met Europees veteranenkampioen Tjon A Ong die in de ochtendronde met een versluierde combinatie André van der Kwartel had verrast. Ruud Kloosterman had het moeilijk tegen Francis Tholel maar redde nog net het vege lijf.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...