Vierde veteranentitel voor Anton Schotanus

’Hier had ik helemaal niet op gerekend´
Hij is met zijn 81 jaar niet alleen een van de oudste van de 83 deelnemers aan het Nederlandse damkampioenschap voor veteranen maar ook de allerbeste beste. Voor de vierde keer zelfs. Na een nagelbijtende apothese bleef Anton Schotanus rustig wachten op hoe het voor hem zou uitpakken. De Friese meester was gelijk geëindigd met Leo van der Laan en Frank Teer waarna het resultaat van hun tegenstanders dit NK de beslissing zou moeten brengen. Verrassende outsider Van der Laan leek de beste papieren te hebben maar werd op de valreep met één weerstandspuntje verschil nog ingehaald door Schotanus, die de Aad Ivens wisseltrofee in ontvangst mocht nemen.

Tevens mocht hij zich kampioen 80+ noemen. Van der Laan was al dik tevreden met de titel in de 70+-klasse. Voor Frank Teer, die met een punt voorsprong de laatste ronde was ingegaan, waren de druiven zuur. Hij bleef met (vrijwel) lege handen achter. Smaakmaker Radjinder Jharap, en niet
Edwin de Jager, bleek na correctie, de beste 50-plusser. Titelverdediger Daaf Kasse prolongeerde wel zijn Nederlands kampioenschap in de 60+-klasse. En Vitalia Doumesh bekroonde een prima debuut met de eerste officiële NK veteranen-vrouwentitel.

Bizar
Wat was het spannend, dat slotakkoord met nog elf kanshebbers op de titel. Teer – Doumesh, De Jager – Kosior, Jharap – Tjon A Ong en Kasse – Kos eindigden allemaal in gelijkwaardige remises. Maar Schotanus sloeg op een nogal bizarre manier zijn slag. De positie van Theo van den Hoek zag er niet al te appetijtelijk uit toen hij een 3-om-3 doorbraak over het hoofd zag. Schotanus “(‘Heel stom’) nam die zonder nadenken maar er meteen spijt van. Zijn Brabantse opponent kon meteen naar de remise ruilen maar wikkelde af naar een kansloos eindspel. “Ik zag een doorbraak schemeren en speelde a tempo. Dit is nu al de tweede keer dat ik op het toppunt van spanning impulsief zetten doe”.

Leo van der Laan bekroonde een uitstekend NK met een niet te stuiten aanval tegen Arie de Bruijn die wel een winnende combinatie had over het hoofd zien zoals hem na afloop tot zijn afgrijzen werd getoond.

En toen begon in het Delftse Grotius College Het Grote Wachten. Met Schotanus dus uiteindelijk als triomfator, als eerste 80-plusser in de zeventienjarige historie. “Geweldig dat het is gelukt. Hier had ik helemaal niet op gerekend. Ik ben er erg blij mee”, was de eerste reactie van de voormalige leraar Duits die het die het allemaal nog heel goed op een rijtje heeft.

Hij won vier partijen en speelde er ook vier remise. ”Het zat allemaal heel dicht op elkaar. Dan moet je ook een beetje geluk hebben. Zo stond ik tegen Harry Clasquin volgens de computer verloren maar won ik alsnog door een leuk truukje. Dat is een verschil van vier punten wat achteraf beslissend is geweest. Verder heb ik in het algemeen gemakkelijk gespeeld en moest alleen tegen Leo van der Laan zoeken naar de remise”, analyseert de kampioen die ook – in Wageningen – in 2010, 2011 en 2016 de titel greep en die in 2018 na loting (!) met Jeroen Kos misliep.

Wereldtitel
Schotanus, die van 1989-1994 ook bondsvoorzitter is geweest (‘Mooie tijd, veel plezier’) damt al 68 jaar en is nog altijd een groot liefhebber die menig toernooi in binnen- en buitenland afloopt. Hij is al die tijd zijn club Huizum trouw gebleven waar hij voor de 42ste keer de onderlinge competitie won. Ook was hij twaalf keer kampioen van Friesland, kwalificeerde zich zes keer voor de nationale finale met een gedeelde derde plaats (1975) als beste resultaat. Hoog op zijn dam-cv prijkt ook de wereldtitel correspondentiedammen (1983-1989) voor ander andere de Sovjet-grootmeester Wladimir Agafonow. Hij schreef ook het sterk bezette Turkstra-toernooi in 1966 op zijn naam, voor Ton Sijbrands die hij ook een keer in het Nieland-toernooi wist af
te troeven.

Nadat alle deelnemers op een herinneringsmok door de voormalige organisator WSDV waren getrakteerd en de jarige Arie Schoneveld was toegezongen werden de prijzen uitgereikt door KNDB-voorzitter Frans de Jonge die was vergezeld van hoofdbestuurslid Eduard Autar. Alle dames werden in de bloemen gezet. Behalve de categorie-kampioenen werden ook de winnaars van de ratingklassementen (Nerin Bissweswar, Ratan Ganeshie en Eddy Fuzzally) naar voren geroepen. Winnaars van beide Calimero-klassementen werden Leo Peters (winstpartij met grootste ratingverschil) en Piet Hofstee (remise met grootste ratingverschil). Dit klassement is vorig jaar geïnitieerd door wijlen Jan Terpstra die op deze manier blijft voortleven. Zijn zus en schoonzus waren hiervoor speciaal naar Delft gekomen. Ook mocht Paul Teer de door hem uitgevoerde slagzet tonen waarmee hij het combinatieklassement won. Joop Burgerhout kreeg de eerste prijs voor de mooiste wel geziene maar niet uitgevoerde combinatie.

Volgend jaar
De Delftse locatie in het Grotius College bleek zowel bij organisatie als deelnemers een schot in de roos. Vandaar ook de stevige toezegging dat het NK ook volgend jaar daar wegens succes wordt geprolongeerd. Uitgegaan wordt van de periode maandag 28 t/m vrijdag 2 of zaterdag 3 mei. Dit hangt ervan af in hoeverre de toernooiopzet zal worden gewijzigd. Dit NK moesten drie deelnemers wegens gezondheidsklachten afhaken waarna de vraag rees of drie dubbele ronden op rij niet te veel van het goede is. De organiserende Stichting The Hague Open zal zich nu beraden over aanpassingen zoals zeven i.p.v. acht ronden spelen en het toernooi met een dag verlengen. Suggesties welkom via [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...